Waarom e-scooters steeds populairder worden

Elektrische bromfietsen en scooters zijn in opkomst, net als hun tegenhangers op vier wielen. Hier zijn enkele van de antwoorden op uw meest dringende vragen.

Terwijl veel van de discussie over elektrificatie zich richt op de nieuwe emissievrije auto’s die worden uitgebracht, van ultracompacte stadsauto’s tot luxe limousines, wil dat niet zeggen dat de markt voor tweewielers buiten het gesprek is gebleven.

Bromfietsen zijn een alledaags verschijnsel in alle grote steden van Nederland, en de strenge maatregelen van de regering tegen emissies – vooral in de bebouwde kom – zullen de belangstelling voor scooters, motorfietsen en bromfietsen op alternatieve brandstoffen aanzienlijk doen toenemen. Vooral onder pendelaars en bezorgers, die zullen moeten zoeken naar schonere manieren om zich in Amsterdam en andere steden te verplaatsen.

In deze korte gids behandelen we alle veelgestelde vragen die je zou kunnen hebben over elektrische bromfietsen en scooters om je te helpen beslissen of ze geschikt zijn voor jou.

Als je al in de markt voor een, het is ook de moeite waard check out onze lijst van de beste elektrische bromfietsen die je kunt kopen in 2021. Maar als je liever een e-bike hebt voor woon-werkverkeer in drukke stadsstraten, bekijk dan onze lijst met de beste elektrische fietsen die op dit moment verkrijgbaar zijn.

Hoe lang duurt het om elektrische bromfietsen op te laden?

Elektrische bromfietsen hebben in dit opzicht twee grote voordelen ten opzichte van elektrische auto’s – hun kleinere accu’s kunnen vaak worden verwijderd om op te laden. Dit betekent dat je niet altijd op zoek hoeft naar een geschikte parkeerplek, terwijl je ook de mogelijkheid hebt om meerdere accu’s te gebruiken om snel en gemakkelijk ‘bij te tanken’.

Hoewel elektrische bromfietsen veel kleinere accu’s gebruiken dan elektrische auto’s, hebben de meeste niet de snellaadmogelijkheden van grotere voertuigen (hoewel er enkele uitzonderingen op deze regel zijn). De meeste modellen gebruiken een traditionele driepinsstekker en hebben een paar uur nodig om volledig op te laden; SEAT’s eScooter125, bijvoorbeeld, gebruikt een 5,6kWh batterij die ’s nachts moet worden opgeladen om een actieradius van 77 mijl te bereiken.

Hoe snel gaat een elektrische bromfiets?

De topsnelheid van uw elektrische bromfiets is afhankelijk van de rijbewijscategorie waarin hij valt, zoals hierboven beschreven. Dankzij het lineaire karakter van elektromotoren is de acceleratie echter moeiteloos en zijn de prestaties gemakkelijker te bereiken dan op sommige alternatieven met verbrandingsmotor. Een goed voorbeeld hiervan is de binnenkort te verschijnen MÓ eScooter 125 van SEAT, die 12 pk levert, een 0-31 km/u-tijd van slechts 3,9 seconden heeft en een topsnelheid van 160 km/u haalt. De grotere, duurdere BMW C evolution heeft daarentegen 47 pk en een 0-100 km/u-tijd van 2,8 seconden.

Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische bromfiets?

De belangrijkste voordelen van elektrische bromfietsen zijn duidelijk: geen lokale uitstoot, veel minder lawaai en direct vermogen en koppel van zelfs de kleinste elektromotoren, plus veel minder bewegende onderdelen die onderhouden of gerepareerd moeten worden. En dan is er nog het voordeel van de brandstofbesparing, plus de mogelijkheid om de batterijen op sommige modellen te verwisselen.

Net als bij elektrische auto’s kunnen de aanschafkosten echter relatief hoog zijn in vergelijking met bromfietsen met benzinemotor – maar dit hangt af van het model dat u kiest. Er zijn een groot aantal goedkope elektrische bromfietsen op de markt, maar de prijzen stijgen naarmate er meer gevestigde merken in de actie komen.

Actieradius kan voor sommigen een punt van zorg zijn, maar deze zorgen kunnen vaak worden opgelost met behulp van meerdere accu’s. En zelfs met één batterij kunnen sommige modellen zeer nuttige afstanden afleggen.

Zijn elektrische bromfietsen goed voor woon-werkverkeer?

Simpel gezegd, ja. Met hun flexibele oplaadmogelijkheden en grote actieradius van twee cijfers kunnen de meeste elektrische bromfietsen gemakkelijk de plaats innemen van een benzine-equivalent in het woon-werkverkeer van de meeste mensen. Het feit dat u op een rustigere manier op uw werk aankomt, kan alleen maar een bonus zijn – en als uw route naar het werk bijzonder heuvelachtig is, is het goed om te weten dat u het koppel van een elektrische motor tot uw beschikking hebt.

Heb je een verzekering nodig voor een elektrische bromfiets?

Ja. Net als hun tegenhangers met verbrandingsmotor moeten elektrische bromfietsen verzekerd zijn om legaal op de weg te mogen rijden. De meeste gespecialiseerde fietsverzekeraars zullen dekking bieden, maar net als bij elektrische auto’s kunt u verwachten dat de premies iets hoger uitvallen.