Rijtraining en veiligheid: is een scooter rijden verstandig?

Met een scooter kun je een behoorlijke snelheid bereiken. Al ligt het er natuurlijk nog wel aan of je een gewone scooter hebt of een snorscooter. Het staat in ieder geval wel vast dat beide vervoermiddelen een stuk sneller zijn dan de fiets. Aangezien je behoorlijk hard gaat, is de kans op ongelukken ook aanzienlijk groter. Veel mensen vragen zich dan ook af of het wel verstandig is om een scooter te rijden. Wanneer jij je aan de regels houdt, is het zeker wel verstandig om op een scooter te rijden.

accidents

Houd je aan de regels

Net als voor auto’s en motoren gelden de vrijwel alle verkeersregels ook voor scooters. Wanneer jij scooter gaat rijden, is het dan ook belangrijk dat jij je aan deze regels houdt. Dit geldt zeker ook voor de snelheid. Geldt er een maximumsnelheid van 30 km/u? Ga dan niet veel harder rijden. Ook zijn er mensen die hun scooter laten opvoeren, zodat deze harder kan. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Ben jij een snelheidsduivel en mag je graag te hard rijden? Vraag jezelf dan af of het verstandig is wanneer jij scooter gaat rijden.


Bescherm jezelf goedscooter training

Naast de verkeersregels is het ook verstandig jezelf goed te beschermen wanneer jij scooter gaat rijden. Dit doe je in eerste instantie door een goede scooter te kopen. Aangezien een scooter vrij duur is, kopen veel mensen een scooter tweedehands of met korting. Dit scheelt aanzienlijk in de prijs. Nadeel is dat de kwaliteit van de scooter vaak ook een stuk minder is. En dan is het natuurlijk niet verstandig om scooter te rijden. Heb jij een splinternieuwe scooter gekocht? Dan hoef jij je hier geen zorgen om te maken. Naast een goede scooter is het ook verstandig een helm te dragen. Zo is je hoofd beschermd bij ongelukken en valpartijen. Zoek jij nog een goedkope helm? Op het internet vind je veel helmen in de aanbieding & met korting. Koop bij voorkeur niet de goedkoopste, want deze beschermt vaak minder goed dan duurdere varianten.


Training volgen

Een aantal jaar geleden kon iedereen in Nederland vanaf zijn 16e op een scooter rijden. Er moest destijds alleen een theorie-examen afgelegd worden. Hier is inmiddels een praktijkexamen aan toegevoegd. Voordat je examen doet, kun je ook nog wat lessen volgen om het rijden op een scooter onder de knie te krijgen. Op deze manier leer je automatisch met de scooter om te gaan. Dit is dus zeker verstandig wanneer jij scooter wilt rijden. Nadeel is dat deze lessen duur zijn. En korting wordt er vaak niet op gegeven. Er zit dus niets anders op dan sparen.